FAQDe vanligaste frågorna från våra kunder angående infraröd värme, dess effekter på människokroppen, kostnaderna och installationsproblemen finns här tillsammans med omfattande svar och förklaringar. Är infraröda strålar farliga på något sätt?
Infraröda vågor har exponerat mänskligheten i tusentals år från solen. Till skillnad från UV, Gamma eller Röntgen är infraröda vågor helt ofarliga.

Vad är den viktigaste skillnaden mellan infraröda paneler och vanlig konvektionsuppvärmning?
När vi pratar om konvektionsuppvärmning, tänker vi mest på vanliga elradiatorer, fläktar, kaminer - som i första hand värmer upp luften. Infraröd energi värmer först fasta föremål som väggarna, golvet, taket, möblerna, människor/djur och därefter luften Det är tack vare denna grundläggande skillnad som infraröd uppvärmning kan vara så mycket effektivare än konvektionsuppvärmning.

spectrum
Är terassvärmare samma sak som era infravärmare?
Terassvärmare är inte samma sak. De ligger inte i samma spektra utan lämpar sig bättre utomhus eller i uterum. Med våra infravärmepaneler blir värmen mycket mjukare, bredare, behagligare och mer effektiv för uppvärmning av bostäder.
Bara strålar som faller i ett viss spektrum (0,75 till 15 mikrometer) ger uppvärmning. Dessa strålar kallas infraröda strålar (A) Nära-, (B) Medel-och (C) Far IR Rays. Det bästa och mest effektiva spektrum för uppvärmning är C-spektrum (Far IR-strålar, från 6 till 10 mikron). Därför är det viktigt att en infraröd panelvärmare producerar de flesta av sina IR-strålar i dess optimala spektrum. Våra paneler producerar 99,82% av sin produktion i C-serien och mer än 90% av det i det optimala spektrat (6 till 10 mikron).

Blir man kokt i huvudet som med terassvärmare?
En tämligen vanlig och relevant fråga. Nej värmen från en infravärmepanel med långvågor är mjuk och behaglig.

Det kan vara billigt att köpa men hur mycket kostar det i drift?
Infraröd värme värmer upp föremålen i rummet direkt. Dessa kan lagra värmen mycket längre än luften, och energiförlusten genom ventilation är därför betydligt mindre. Men det finns flera fördelar: Infravärme hjälper till att torka ut fuktiga väggar, som ökar värmeöverföringskoefficienten, vilket innebär att mindre värme förloras genom dessa väggar. Det är tack vare dessa egenskaper som infraröd uppvärmning inte i allmänhet förbrukar så mycket energi som andra former av uppvärmning. (Det är självklart inte möjligt att säga en exakt siffra, eftersom varje enskilt fall är specifikt och värdena varierar i varje byggnad, varje rum och val av temperatur. Det kommer fler exempel framöver från norr till söder.

Nytt hus i Umeå (mer data kommer men förbrukning stämmer)
Byggår: 2016
Uppvärmd area:
160 m2 + 25 m2
Uppvärmning med endast infravärme:
5500 kWh infravärme under 1 år
Inomhustemperatur:
21 C
Investeringskostnad Takpaneler + Devireg Touch termostater:
46 000 SEK inkl moms

Stuga i Älvsbyn
Uppvärmd area:
43 m2
Isolering: 25 cm
Takhöjd:
3,8 m
Uppvärmning med endast infravärme:
38 kWh / dygn som max vid -40 C ute. Vid 0 C, ca 15 kWh/dygn
Totalt antal Watt i infrapaneler: 1700W
Inomhustemperatur:
20 C
Investeringskostnad Takpaneler + trådlösa termostater:
14 000 SEK inkl moms

Äldre hus i norra Skåne:

Byggår: 1939
Uppvärmd area:
178 m2 fördelat på 3 plan + friggebod 16 m2
Antal personer i hushållet: 6 st
Inomhustemperatur: 22 C
Isolering: Saknas helt i väggar och golv, 30 cm isolering på vinden
Total elförbrukning: 18 250 kWh
Hushållsel inkl varmvatten: 7 300 kWh
Uppvärmning med infravärme: 10 950 kWh
Vedeldning vedpanna: 2 m3
Investeringskostnad Pion Classic + fasta och trådlösa termostater: 34 000 SEK inkl moms


Hur mycket kostar installationen?
Du behöver inte en skorsten eller rörledningar som måste fördela värmen i alla rum. Du behöver inte karva i väggar eller anlita utbildad fackman. Installera ir-värmepaneler kan var enkelt och mycket snabbt. Det kan vara lika enkelt som att hänga upp en tavla och ansluta infra-panelerna till en plugintermostat - den installationen gör du själv. Du kan också göra en fast elinstallation och dra nya kablar som vid renovering eller nybygge vilket är att föredra då du slipper se kablarna - det ska göras utav fackman men går på endast några timmar. Med en fast termostat kan du lättare styra hela systemet efter ditt rörelsemönster för att spara mer energi. Du kan även styra systemet på distans med app eller t ex ett smart larmsystem oavsett vad du väljer. Prata gärna med oss om det smarta hemmet.

Och hur påverkar det vår hälsa? Vad gör det för vår kropp?
En stor fördel med ir-värme är att luft inte används som medium för transport av värmen. Det finns mindre luftrörelse som minskar mängden damm som transporteras i luften. Resultatet av detta är att du har mycket mindre damm och allergener i luften vi andas. Luften är svalare och det är lättare att andas.

Hur mycket el förbrukar en värmepanel?
En panel jobbar hela tiden för fullt. Du styr den med hjälp av en termostat. Rätt dimensionerat (ca 40-50W / m2) kommer panelen jobba ca 1/3 till 1/2 tiden vinterhalvåret (180 dagar) för att hålla en bekväm inomhustemperatur. När du använder infra-värmare, uppnår du ofta en bekväm varm atmosfär enklare än med jämförbara värmesystem. Beroende på vald temperatur, isolering, husets egenskaper och vinterklimat skiftar naturligtvis förbrukningen.


Var kan en värmepanel installeras?
Infravärmepaneler kan framgångsrikt användas i villor, lägenheter, stugor, kontor, verkstäder, butiker, restauranger etc. Allt du behöver är ett tak, väggar och eluttag.

Pasted Graphic

Vilken modell ska jag välja?
Först måste du mäta av rummet som behöver värmas upp. Antalet kvadratmeter, tak eller väggmontering bestämmer vilken modell som passar bäst. Tak är att föredra och en takhöjd från 2,2 m. Ring oss gärna eller maila om du behöver hjälp och råd.